Miekkailu ja laserammunta lajikokeilussa

vauhdissa

Sunnuntaina 24.4. Kauniaisten Ratsastajat ry tarjosivat yhdessä Helsingin nykyaikaiset 5-ottelijat ry:n  kanssa KRG:n jäsenistölle mahdollisuuden kokeilla nykyaikaisen 5-ottelun viidestä lajista kahta, miekkailua ja laserammuntaa.  Tapahtumaan piti ilmoittautua etukäteen ja se vetikin paikalle hyvin porukkaa. Muutaman poisjäännin jälkeen paikalle pääsi 16 henkeä joka oli täysin sopiva määrä, jotta kaikki kerkesivät hyvin tekemään!  Ohjaajinamme toimivat Riina Pitkänen, Kalle Nuuja, Annika Westerholm, Julia Hermans sekä Saskia Halminen, jotka kaikki ovat pitkänajan 5-ottelijoita ja edustaneet Suomea PM-tasolla asti. Julia Hermans kuuluu myös Suomen maajoukkueeseen 2016. Parempia ohjaajia emme olisi voineet saada! 🙂

 

Nykyaikaisen 5-ottelun lajit ovat uinti, miekkailu, laserammunta, esteratsastus sekä maastojuoksu.  Ensin kokeilimme miekkailua ja sen jälkeen laserammuntaa. Miekkailua varten lämmittelimme ja venyttelimme ensin hyvin, ehkäistäksemme vammat ja revähdykset lajissa, jossa liikkeet ovat nopeita ja jalkatekniikka isossa osassa. Saimme ohjaajilta kehuja keskivertoa paremmasta keskivartalon hallinnasta, ratsastus on tehnyt tehtävänsä meidän jokaisen korsetille! 🙂 Harjoittelimme ensin miekkailun tekniikkaa ilman varusteita, minkä jälkeen etsimme kaikille sopivat varusteet ja harjoittelimme askeleita, pistoja ja syöksyjä seinää vasten. Tämän sujuttua, rupesimme miekkailemaan keskenämme. Jokaisen miekka oli yhdistettynä piuhalla tulostauluun, joten saimme kunnon matsit aikaiseksi! Ohjaajat toimivat tuomareina ja katsoivat, että kaikki sujui sääntöjen mukaan tässä herrasmieslajissa, alkutervehdyksestä loppukättelyyn. Miekkailuvarustukseen kun kuului paksu takki, miekkakäteen hanska sekä umpinainen maski/kypärä joten lämmin tuli ja hikivirtasi! Koko miekkailukokeilun ajan nauru raikasi ja kaikilla tuntu olevan hauskaa!

kalle ja riina

Ohjaajat Kalle ja Riina näyttävät esimerkkiä

miekkailua

Laserammunnassa kävimme ensin läpi ammunta-asentoa ja tähtäystekniikkaa sekä taulun toimintaa. Laji on yhdistettynä maastojuoksun kanssa ja kisoissa juostaankin 4 x 800m ja aina juoksujen välissä ammutaan. Tarkoitus on ampua tauluun 10 metrin etäisyydeltä 5 osumaa 50 sekunnin kuluessa, mitä nopeampi on, sen parempi. Miekkailun jäljiltä hapotti sen verran ja ensikertalaisina tähtäyskin oli hieman hakusessa joten emme lähteneet pinkomaan tuota 800m ammuntojen ohessa vaan jaoimme porukan kahtia. Toisen porukan kanssa käytiin läpi juoksutekniikkaa sillä välin kuin toiset ampui ja sitten vaihto. Jokaisen laukaisun jälkeen aseen tuli koskea pöytää, joten mitään sarjatulta sillä ei pystynyt tykittämään. Ammunta tapahtui yhdellä kädellä ja vaikkei ase itsessään kauheasti painanutkaan, tuntui tähtäily melko nopeasti olkapäässä ja lavassa. Totesimme yhdessä, että laserammunnassa tarvitaan pitkää pinnaa, paineensietokykyä eikä turhautuminen auta siinä vaiheessa kun laukaukset  menevät minne sattuu! Hauskaa oli silti ja moni yllättyi siitä kuinka hyvä olikaan ampumaan, ei meidän ratsastajien keskittymiskyky ihan sieltä huonoimmasta päästä ole!

ammuntaa

anna tähtää

Tähtäystä á la Anna

5-ottelukokeilu oli todella mahtava ja jotain aivan erilaista mitä ei pääse muualla kokeilemaan! Nauru ja hiki oli pinnassa kokoajan ja sen verran hauskaa ja rankkaa touhua tuo oli, että allekirjoittanut hakeutuisi kyllä lajin alkeiskurssille heti jos vain aikataulut antaisivat myöten. Jos jollakulla heräsi kiinnostus lajia kohtaan, voi alkeiskursseista ja muista kursseista kysyä lisää Helsingin nykyaikaiset 5-ottelijat ry:n puheenjohtajalta Riina Pitkäseltä (riina.pitkanen@gmail.com).

-Sanna

ryhmäkuva

Osa 5-ottelu porukasta ja ohjaajista Riina ja Saskia